Gondelvaart

De Oudkerkse gondelvaart wordt beschouwd als één van de grootste en meest spectaculaire van Nederland. Iets wat de ruim 25.000 bezoekers die we elke editie mogen verwelkomen zullen beamen.

Historie

De eerste gondelvaart was op vrijdag 31 augustus 1945. Als eerste boot was er een motorboot met daarop de muziekvereniging “de Bazuin” Verder bestond de vloot met name uit schouwen die verlicht werden met lampions. Het moet een indrukwekkend gezicht geweest zijn. De eerste gondelvaart was onderdeel van het twee dagen durende Oranjefeest. Hierna bleef het een tijdje rustig op de Giessen.

Pas in 1959 vond er weer een gondelvaart plaats. Deze was groter van opzet. er deden 35 vaartuigen mee, variërend van kleine kano’s tot flinke binnenvaartschepen.

Eind Jaren ’70 dreigde de gondelvaart verloren te gaan door gebrek aan geld. Het huren en verslepen van de zolderbakken voor de deelnemers werd steeds duurder en de deelnemers moesten zelf aan vaartuigen zien te komen.

In 1980 werd er weer gevaren. In 1982 was het dubbel feest. toen bestond Oudkerk 600 jaar Aansluitend aan de gondelvaart hield Giessen-Oudekerk een week lang feest. De Oranjevereniging had de deelnemers van de vloot gevraagd de optocht een historisch karakter te geven. deze opzet slaagde want de vloot zag er sprookjesachtig uit. Blikvanger was de mobiele beiaard die meevoer op een platbodem. Het reizende carillon omvatte 37 bronzen klokken en woog 1900 kilo.

In de volgende jaren werd de gondelvaart eens per twee jaar gehouden. Het andere jaar was er een feest in de tent in Giessen-Oudekerk. In 1992 stond de optocht in het teken van de dreigende Betuwelijn. De aanleg van een brug over de Giessen zou namelijk het einde van de gondelvaart betekenen.

De dreiging bleef, maar in 1994 kon dan toch de 25e gondelvaart gehouden worden. De vloot was bijzonder groot en de bouwwerken waren schitterend.

Iedere twee jaar waren de boten fraaier en met steeds meer spektakel. De deelnemers maken elkaar iedere keer weer fanatieker om de mooiste boot te maken. Alleen in 2020 gooide de Corona-pandemie roet in het eten waardoor de Gondelvaart niet georganiseerd kon worden.

Meer informatie op de aparte website https://www.gondelvaart.nl/

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.